Kreditkort

Många som har kreditkort ser det som en slags försäkring. Det känns helt enkelt tryggt att ha något som garanti ifall man skulle behöva pengar snabbt. Det är också smidigt och lätt att betala sina inköp med kreditkort, vilket är orsaken till att allt fler väljer att betala med kort istället för med kontanter.

När man betalar med kreditkort lånar man egentligen pengar av sig själv. På det sättet har man råd att köpa saker och tjänster som man egentligen inte skulle ha råd till just nu och man har också möjlighet att göra större inköp som man betalar i flera avbetalningar. För det mesta brukar man få en faktura på alla sina inköp varje månad och man kan sedan välja att betala tillbaka direkt, då ofta helt räntefritt, eller välja att dela upp betalningen eller skjuta upp den. I de två senare fallen betalar man en viss ränta. Storleken på räntan varierar oftast beroende på kreditgränsen som man har på kortet. Ofta är storleken på räntan bunden till storleken på kreditgränsen, har man alltså en hög kreditgräns brukar även räntan vara högre medan man betalar låg ränta på en låg kreditgräns.

Idag har många vuxna svenskar i alla fall ett kreditkort, många har flera. Kraven på vilka som kan bli beviljade kredit varierar mellan kreditkortsbolagen men gemensamt för dem alla är att kredittagaren måste vara minst 18 år gammal och ha en inkomst som en slags garanti för att krediten kan betalas tillbaka. Har man en betalningsanmärkning kan det vara ganska svårt att få kreditkort.

Några saker att tänka på när man väljer kreditkort är att välja ett som passar ens egna intressen. Många kreditkort erbjuder gratis reseförsäkring om man bokar sin resa med kreditkortet, och det finns också möjlighet att samla bonuspoäng på t.ex. bensin, resor och andra inköp och få förmåner och rabatter på olika ställen. Det kan därför vara bra att göra en liten jämförelse och bekanta sig med utbudet på kreditkort innan man bestämmer sig för ett.

Kreditkort är ett bättre alternativ än tiggeri.

Informationen ovan är hämtad ifrån: