Låna pengar

Orsakerna varför man lånar pengar är både många och varierande. Det kan vara till en ny bil, till ett hus, till en semesterresa eller kanske något helt annat. Ibland kan det hända att det dyker upp oväntade utgifter som man inte har räknat med och som inte den egna ekonomin klarar. För vissa handlar det bara om ett alternativ till att tigga för att överleva. Då kan ett lån bli aktuellt.

Eftersom varje typ av lån innebär risker för långivaren får han ränta som ersättning. Har man någon form av säkerhet som ett hus eller något annat värdefullt som långivaren kan lösa ut till pengar ifall lånet inte betalas tillbaka, kan man också få lägre ränta på lånet. Andra faktorer som spelar in på räntebeloppet kan vara om man har fast inkomst och fast anställning. Rent generellt kan man alltså säga att det är enklare att få lån till låg ränta om man kan försäkra banken om att man är kapabel att betala tillbaka lånet.

De senaste åren har det även blivit populärt med så kallade snabblån. Det är lån på mindre belopp som 1 000 kronor upp till 5 000 kronor. De är lätta att få och ofta så får man pengarna direkt. Till skillnad från traditionella lån har de här lånen inte någon särskild ränta, men däremot brukar man få betala en avgift för själva lånet som procentuellt är en ganska stor del av själva lånesumman. Lån som marknadsförs som räntefria eller har mycket låg ränta kan verka väldigt lockande, men det lönar sig att undersöka de lånen lite närmare innan man bestämmer sig för ett sådant. Ofta tillkommer även andra avgifter som uppläggningsavgift och aviavgift, vilket bidrar till att totalkostnaden av lånet i själva verket till och med kan bli större än andra lån med högre ränta. När alla kostnader räknas ihop och omvandlas till årsränta kallas det för effektiv ränta. Det ger en mer verklighetstrogen bild av lånets totalkostnad.

Hur man betalar tillbaka lånet varierar. Om det handlar om större lånebelopp betalas det ofta tillbaka i flera delbetalningar, men man kan också betala hela summan på en gång om man har möjlighet till det. När det gäller s.k. snabblån eller smslån är avbetalningstiden mycket kortare, ofta inte längre än 30 dagar. Det beror på att sådana lån tas utan säkerhet. Därför kräver långivaren att pengarna betalas tillbaka så snabbt som möjligt.

Att låna pengar är ett bättre alternativ än att tigga.

Informationen ovan är hämtad ifrån: